Založ si blog

Deti sú zlatučké, ale neekologické

Výskumníci z Lundskej univerzity vo Švédsku sa rozhodli ďalej neututlávať nepopulárne výsledky svojich dlhoročných výskumov a publikovali ich vo vedeckom časopise Environmental Research Letters. Uvádza sa v nich, že každé dieťa, ktoré nie je privedené na svet, ušetrí priemerne 58,6 ton emisií CO2 ročne: „Mať deti je najdeštruktívnejší krok, aký môže každý urobiť voči životnému prostrediu.“

Konzumovanie mäsa, jazdenie autom a využívanie leteckej dopravy sa zaraďuje k oblastiam, ktoré zaťažujú planétu najviac. No mať dieťa je v tomto absolútne na špici: „Každá priemerná severoamerická rodina, ktorá sa rozhodne mať o jedno dieťa menej, týmto krokom ušetrí toľko emisií, koľko ušetrí 684 tínedžerov tým, že začnú poctivo separovať odpad až do konca svojho života“, vyplýva z výsledkov v správe.

„Je dokázané, že existujú štyri akty, ktorými môže každý jednotlivec podstatne znížiť svoju uhlíkovú stopu: Jesť rastlinne založenú stravu, vyhnúť sa cestovaniu lietadlom, vyhnúť sa cestovaniu autom a mať menšie rodiny. Vzdať sa cestovania autom ušetrí 2,4 tony emisií CO2 ročne, vylúčenie živočíšnych potravín z jedálnička iba 0,8 ton, nepranie odevu teplou ale studenou vodou 0,3 ton“, potvrdil klimatológ Seth Wynes.

Hoci reprezentanti jednotlivých krajín sa snažia vystupovať  ako ekologickí a verejne obhajujú recyklovanie odpadov, používanie eko-žiaroviek a vysádzanie stromčekov, všetky tieto plytké metódy sú až 8-krát neefektívnejšie v porovnaní s vegánskym stravovaním, pričom stravovať sa vegánsky je stále mnohonásobne menej efektívne než nemať dieťa.

Overené výsledky jasne potvrdzujú, že vyškrtnutie každého jedného zaoceánskeho letu zo svojho plánu ušetrí 0,7 až 2,8 tony emisií CO2 (záleží na dĺžke letu, množstve batožiny a množstve pasažierov na palube), zatiaľ čo separovaním odpadu ušetrí dotyčný jedinec iba 0,21 ton emisií CO2 ročne. To znamená, že celoročné separovanie odpadu môže byť až 13-krát neúčinnejšie pri snahách odbremeniť planétu od našej záťaže, než vzdanie sa jediného letu lietadlom.

Do roku 2050 musíme našu spotrebu zredukovať do takej miery, aby každý jednotlivec mal spotrebu priemerne maximálne 2 tony emisií CO2 ročne. V opačnom prípade už nebudeme mať ako ľudstvo žiadnu šancu na zabránenie klimatickej katastrofy. Ak si niekto myslí, že záchrana planéty nastane bez regulácií a noriem, a nič sa na našom živote nezmení okrem toho, že budeme mať solárne panely na strechách a vegánsky hamburger na tanieri, musí to byť buď zelený podnikateľ alebo naivný blázon.

 

zdroje:

How to reduce your carbon footprint (University of British Columbia, 22.7.2019)

Best way to reduce your carbon footprint (Science, 11.7.2017)

Vegánsky Black Metal

09.08.2020

Keby sme v roku 2000 spomenuli žáner black metal, väčšina ľudí by si predstavila vlasatých týpkov s bielo-čiernym mejkapom, klincami na rukách, zamračenými výrazmi a satanistickými alebo nacistickými symbolmi. Práve niekedy v tej dobe sa začalo v black metalovej scéne rozširovať vegánstvo a obhajcovia práv zvierat. Tomuto trendu onedlho podľahlo viacero známych [...]

Vegánstvo: jedlo na tanieri, alebo boj za zvieratá?

09.05.2019

Je toľko ľudí, ktorí tvrdia, že vegánstvo je iba slobodná voľba, ktorá by nemala prekročiť okraj vlastného taniera. Je toľko ľudí, ktorí tvrdia, že sťahovanie zvierat z kože je zlo, ale zákaz kožušinových fariem obmedzuje ľudskú slobodu, a preto je zákaz zlý. Je toľko ľudí vezúcich sa na vlne lži, že „keď som vegán, pomáham tým zvieratám a úplne to [...]

Vyhubte ľudí, zachráňte svet

11.12.2018

„Ďalšia svetová vojna by bola šťastnou udalosťou“, vysvetlil Pentti Linkola v svojej rodnej reči pre Wall Street Journal. Neskôr povedal, že to nemyslel tak doslovne (vojna je predsa neekologická). Jedno je však isté, Linkola je obhajcom potratov a sterilizácie, odporcom Amnesty International, Vatikánu a pomoci Tretiemu svetu. Podobne ako aj hnutia VHEMT (Hnutie za dobrovoľné [...]

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

Spišský hrad

Oprava Spišského hradu sa tak skoro nezačne. Šimkovičová nariadila zopakovať súťaž

19.04.2024 10:30

Úspešný uchádzač vraj neposkytol v zákonnej lehote riadnu súčinnosť a požadované dokumenty.

strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine

VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

19.04.2024 10:20

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny.

Hayduke

Zem je len jedna.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 27693x
Priemerná čítanosť článkov: 3077x

Autor blogu

Kategórie