Založ si blog

Vegánsky Black Metal

Keby sme v roku 2000 spomenuli žáner black metal, väčšina ľudí by si predstavila vlasatých týpkov s bielo-čiernym mejkapom, klincami na rukách, zamračenými výrazmi a satanistickými alebo nacistickými symbolmi. Práve niekedy v tej dobe sa začalo v black metalovej scéne rozširovať vegánstvo a obhajcovia práv zvierat. Tomuto trendu onedlho podľahlo viacero známych hudobníkov, napríklad Attila Csihar z Mayhem, Samuel Hartman z Anagnorisis, Gaahl z Gorgoroth, či Vidar Våer z Ildjarn. Pre väčšinu to však nebol trend. Mysleli to smrteľne vážne. Hrajú vegánsky black metal, ale je to BLACK METAL, preto nečakajte žiadne zvieracie lovesongy alebo vyplakávanie sa. Jeden z prvých takýchto hudobníkov bol Jeff Maurer, ktorý cez svoj projekt The Dead Musician, v songu Nature Will Kill You z roku 2006, rovno zostra kričí: „Som dieťa Zeme, som obranca našej Matky. Prichádza spätná vlna bolesti spôsobenej nedostatkom vášho záujmu. Nenávidím ľudí, nenávidím váš život. Chcem vašu krv, chcem vašu smrť. Príroda je našim pánom, Príroda vás zabije.”

 

Mournhel vo svojom songu Brings a Process to Completion mizantropiu obhajuje nasledovne: „Antagonizmus, skepsa, obavy, pesimizmus, samovražedné tendencie… Nenávisť považujem za prirodzenú bdelosť nad pocitmi, ktoré mám pod svojou kontrolou, činnosť, ktorá dokáže očistiť moju dušu od všetkého, čo bolo zničené. Nenávisť považujem za skvelú taktiku, stratégie vedúce k eliminovaniu všetkého, čo je skorumpované a prázdne.“ Kapela Skarntyde sa vo svojich textoch stavia do role zvieraťa, ktoré loví ľudí: „Tupá bolesť, absolútna bezmocnosť, moje pazúry v tvojom tele, posledný krát tvoje ústa vydávajú hlas, keď kričíš. Teplé telo je moja potrava, tvoja krv mi dáva pokoj. Zbavíš ma hladu, dočasne.“

 

Zďaleka nie všetky kapely zdieľajú mizantropický postoj, výnimkou sú Human Serpent, Cursed Altar, Ökomisanthrop, Lake of Blood, Farrowing Shed alebo slovenská Posledná minúta, ktorá v songu Veganokracia z roku 2019 vysvetľuje: „Cesta vegánskeho antinatalistického ekocentrizmu bude tá jediná cesta. Naše zákony budú uplatnené, nebude úniku. Len asimilácia, alebo prehra.“ a v songu Totalitárne oslobodenie ešte pritvrdzuje: „Zatvoríme vám huby silou, nastolíme totalitárne absolutistické oslobodenie. Ani jediné zviera nebude kvôli vám už trpieť. Je neskoro urobiť ústup, ak ste si mysleli, že to bola hra. Je to etická vojna proti vašej civilizácii.“

 

V kontraste takejto elitárskej forme vegánstva stojí niekoľkonásobne viac humanistickejších vegánov v kapelách ako Circle of Vultures, Ash And Ruin, Green Destroyed, Iskalde Morket, Cruciferion, Bury Them And Keep Quiet, Political Terror (ex-Meus Luctus), Sofrimento, Nachtschwarz, Ends Embrace, Ecologist, ktoré presadzujú sociálnu ekológiu, čiže ekoanarchizmus, prípadne aj podporujú rôzne environmentálne neziskovky a kampane. Projekt Din of Awakening je prepojený so skupinou Animal Liberation Front (ALF), ktorá je vo viacerých krajinách považovaná za ekoteroristickú hrozbu, a jeho texty tomu odpovedajú, založené sú na témach uctievania prírody a filozofie zeleného anarchizmu. Okultistická anarcho-feministická antinazi kapela Book of Sand navyše seriózne propaguje medzinárodné Hnutie za dobrovoľné vyhynutie ľudstva (VHEMT). Za pozornosť stoja taktiež dve netradičné vegánske kapely Wisent a The Dark Wizard Rintrah. Obidve majú v sebe silno zakomponované ambient a atmosférické prvky experimentálneho black metalu, pričom zameranie týchto kapiel je výhradne na etické vegánstvo a radikálny environmentalizmus, podporujúc hnutie za oslobodenie zvierat a Earth First.

 

Agowilt je anarcho-primitivistická black metalová kapela, ideologicky ovplyvnená mysliteľmi ako John Zerzan, Ted Kaczynski a Guy Debord. Silné anti-civilizačné posolstvá šíri aj vegánsky Ancient Emblem, crustovejší blackový Deszcz, Wildspeaker, Wind In His Hair a agresívny Storm of Sedition, volajúci priamo po ozbrojenom zničení civilizácie: „V rámci vzdoru proti všetkým aspektom civilizácie odmietam byť zotročený technologickou industriálnou spoločnosťou! Útočím na ekonomiku! Zbavujem sa vštepenej morality! Ničím celú úbohú prekliatu spoločnosť!“ tvrdia v songu Illegalist z roku 2019. A ak už je reč o blackovom cruste, nemôžem zabudnúť spomenúť vegánske kapely Seeds In Barren Fields, Downfall of Gaia, Ancst, Forest Whitaker a politický Dawn Ray’d.

 

Mnohé z týchto kapiel, ktoré rôznym spôsobom šíria zelenú ideológiu ekoanarchizmu, prišli práve z radikálne-environmentalistickej crustovej a straight edge hardcoreovej scény, alebo tam majú aspoň inšpiráciu. Výnimkou nie sú ani české kapely Smuteční slavnostKruh, alebo ani česká kapela Marnost, ktorá má korene v českých hardcoreových kapelách DakhmaGattaca.

 

Jedna z úplne prvých vegan straight edge black metalových kapiel vôbec, bola Belegost. Vydala jediné demo (Life Ephemeral), ktoré má raw kvalitu, ako sa na demo patrí. Texty rozoberajú témy ako existencionalizmus, depresia, odlúčenie od ľudskej spoločnosti, nukleárna vojna, kritika zneužívania zvierat. Tim Rule, známy ako xRULEx, vlastní a prevádzkuje vydavateľstvo Bound by Modern Age, vo vegánskej straight edge scéne ho pozná asi každý. Známy vďaka kapelám Forward To Eden (metalcore), Carnivore Crusher a Castigator (obidve death metal), vedie však aj black metalovú kapelu Through Chaos & Solitude, ktorá vo svojich textoch zosúladila severskú mytológiu s environmentalistickým posolstvom a patrí medzi pohanské vegánske straight edge black metalové kapely, ktoré búrajú mýty o tom, že tento žáner patrí satanistom a neonacistom. Takisto je hlavou bláznivej uškriekanej antispeciesistickej kapely Guthmensch.

 

Vegán Kadgar The Troll, jediný člen Trollfastheart, Deleznable, Tower Of Mystara, vedie taktiež projekt Gravislatro, ktorý je 100%-ne textovo zameraný na propagovanie hnutia za oslobodenie zvierat a antispeciesizmu. Textovo, aj hudobne (je to dosť raw), je veľmi podobná brazílska kapela Noth, najmä ich album s príznačným názvom Vegetarian Extremism. Za zmienku stojí aj vydavateľstvo Extinctionist Records, ktoré prevádzkuje chlapík, ktorý sa podpisuje ako Z. 1542Hz, alebo, po novom, Extinctionist. Vedie viacero projektov, napríklad VorbktSolitarian, ale pre vegánov je najzaujímavejší jeho projekt Glistening, čo je celkom radikálny antinatalistický raw black metal, ktorý sa v textoch venuje aj témam ako práva zvierat a antispeciesizmus.

 

Brazílsky projekt Tiffo otvorene podporuje prokurdské ozbrojené skupiny International Freedom Battalion (ich súčasťou sú aj skupiny IRPGF a vegánska ekoanarchistická Sosyal İsyan). Jaketeme Zapelloni, jediný člen, vedie aj nihilistické projekty PessimistaLerna. V tomto prípade si nie som istý, či je sám vegán, ale je veľmi naklonený k myšlienke oslobodenia zvierat. Black metalových kapiel, ktoré podporujú hnutie za oslobodenie zvierat, no nie je u nich jasné, či členovia sú vegáni, je celkom dosť, chcel by som spomenúť aspoň názvy niektorých z nich. Za zmienku totiž určite stojí Møllehøj, Printemps Noir, Falls Of Rauros, Seas Of Winter, Wilds Forlorn, With The End In Mind, Alda, Addaura, A Cloud Forest, Cuscuta, Croich, anglická Sūrya, austrálsky Dispossessed, nemecký ekocentrický Siechtum (z Brandenburska, nezamieňať s rovnomennou kapelou zo Severného Porýnia-Vestfálska) a kapela Antihuman (ex-Overfiend).

 

Kapela Sacrificial Totem sa rozpadla po tom, čo bol jej hlavný člen, Nathan Exile Block, zatknutý FBI a v roku 2007 odsúdený na vyše 7 rokov za spoluúčasť na ekosabotážnych podpaľačských útokoch miestnej bunky Earth Liberation Front (ELF). Po návrate z väzenia začal podporovať radikálne ekologickú filozofiu ATWA (Air Trees Water Animals), ktorá však býva krajnými ľavičiarmi označovaná za rasistickú (podľa môjho názoru neoprávnene). Podobne, Gedden Cascadia, jediný člen Wild’s Reprisal, pôsobí v hnutí Cascadia Forest Defenders. Jeho projekt presadzuje silnú ekocentrickú filozofiu, prikláňa sa k hlbokej ekológii, a každopádne je z každej stránky, hudobne aj presahovo, jeden z absolútne najlepších v tomto podžánri. Texty sú zložené z pasáží esejí filozofov a aktivistov ako Aldo Leopold, Arne Næss, George Sessions, Warwick Fox, Garrett Hardin, Rachel Carson, Greta Gaard, Freya Mathews, Carolyn Merchant.

 

V týchto prípadoch už nejde o utopistické vízie sociálnej ekológie, ale o široký vplyv hlbokej ekológie. K anti-antropocentrickej hlbokej ekológii sa prikláňa, napríklad, drvivá väčšina kapiel pôsobiacich v komunite známej ako Cascadian Black Metal, viaceré z nich zdieľajú aj myšlienku etického vegánstva, vrátane známejších kapiel ako Wolves in the Throne Room, Panopticon, Lake of Blood, Leech a Mania (posledné dve z oregonského mesta Salem, nezamieňať s rovnomennými kapelami).

 

Touto recenziou som chcel ukázať, že ten, kto má rád tvrdú hudbu, ale pochopiteľne odmieta počúvať satanistické a neonacistické drísty, si rozhodne má z čoho vyberať, a vegáni nie sú výnimkou. Úplne na záver chcem vymenovať zopár kapiel, ktorých členovia nie sú vegáni, ani v songoch tieto veci nepropagujú, sú však vegan-friendly (tz, žiadni anti-vegánski hejteri), pro-environmentálni a samozrejme politicky korektní (žiadne NSBM, ani stalinisti): Adamennon, Avakr, Awenden, Baldaraz, Bonjour Tristesse, Безбожник, Botanist, Brache, Cicadan, Corubo, Deafest, Drear, Dead And Forgotten, Echtra, Evergreen Refuge, Harrow (ex-Wraith), Ives, Jera, Kaanek, Kanto Arboretum, Казнь, Mur, Radagast, Sadhaka, Skagos, SVNEATR, Velvet Cacoon, Vestiges, Wake (ex-Boreal) a Woman Is The Earth.

Deti sú zlatučké, ale neekologické

13.05.2021

Výskumníci z Lundskej univerzity vo Švédsku sa rozhodli ďalej neututlávať nepopulárne výsledky svojich dlhoročných výskumov a publikovali ich vo vedeckom časopise Environmental Research Letters. Uvádza sa v nich, že každé dieťa, ktoré nie je privedené na svet, ušetrí priemerne 58,6 ton emisií CO2 ročne: „Mať deti je najdeštruktívnejší krok, aký môže každý [...]

Vegánstvo: jedlo na tanieri, alebo boj za zvieratá?

09.05.2019

Je toľko ľudí, ktorí tvrdia, že vegánstvo je iba slobodná voľba, ktorá by nemala prekročiť okraj vlastného taniera. Je toľko ľudí, ktorí tvrdia, že sťahovanie zvierat z kože je zlo, ale zákaz kožušinových fariem obmedzuje ľudskú slobodu, a preto je zákaz zlý. Je toľko ľudí vezúcich sa na vlne lži, že „keď som vegán, pomáham tým zvieratám a úplne to [...]

Vyhubte ľudí, zachráňte svet

11.12.2018

„Ďalšia svetová vojna by bola šťastnou udalosťou“, vysvetlil Pentti Linkola v svojej rodnej reči pre Wall Street Journal. Neskôr povedal, že to nemyslel tak doslovne (vojna je predsa neekologická). Jedno je však isté, Linkola je obhajcom potratov a sterilizácie, odporcom Amnesty International, Vatikánu a pomoci Tretiemu svetu. Podobne ako aj hnutia VHEMT (Hnutie za dobrovoľné [...]

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

chrípka. pacient, lekár, prehliadka

V Bratislavskom kraji sa počas tohto roka vyskytol čierny kašeľ v 50 prípadoch

18.04.2024 19:25

Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb.

Hayduke

Zem je len jedna.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 27675x
Priemerná čítanosť článkov: 3075x

Autor blogu

Kategórie